Ouderdomsziekten bestaan NIET

Ik heb het al vaker gezegd en ik blijf het zeggen.
Het is leefstijl! Niet leeftijd.

De manier waarop je ouder wordt bepaal jij zelf (binnen je gegeven genetische context).
Typische ouderdomsziekten als reuma, hart-en vaatziekten en Alzheimer komen allemaal voor de rekening van onze westerse leefstijl. Als we bijvoorbeeld kijken naar Okinawa of Ikaria worden de mensen daar met gemak in de honderd zonder al teveel gebreken. Waarom zij wel en wij niet? LEEFSTIJL! Niet leeftijd.

Een gezonde portie zon, een snufje siesta, beter eten met meer respect voor voedselbereiding en eerlijke producten en bovenal blijven bewegen tot op later leeftijd!
Meer leven zoals het hoort.

Ouderdomsziekten of leefstijlziekten?

De typische westerling beweegt na de basisschool steeds minder. Middelbare school met moeite een uur gym per week, en vanaf daar vaak bergafwaarts, resulterend in bijvoorbeeld kantoorbanen van 40 uur per week. We kunnen denken dat dit normaal is, maar onze fysiologie hou je niet voor de gek. Die gaat keihard degenereren. Onze skeletspieren kwijnen weg, ons hart-en vaatstelsel wordt slechter etc. Tel daarbij op alle koffie, alcohol, brood, becel, cola, light producten en andere troep die we nuttigen bij op en langzaam maar zeker worden we ‘rijp voor de sloop.’

Laat je niets wijs maken. Het gooien van typische ‘ouderdomsgebreken’ puur op ouderdom is het ontkennen van verantwoordelijkheid voor eigen leefstijl (uitzonderingen daargelaten). Bij de een gaat het harder dan bij de ander. De een is geboren met een sterkere set genen, of de ander misbruikt zijn lijf/geest meer in diens leven.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is een geweldig concept. Wil jij nog rennen met je kleinkinderen? Wil jij de kans verkleinen dat je in een verzorgingstehuis zit en blij mag zijn als je ondergoed verschoont wordt? (Het feit dat heel veel bejaarden in Nederland slechter verzorgd worden dan gevangen is te krom voor woorden)
Pak jouw eigen verantwoordelijkheid en ga ervoor! Eindig niet in de stoel achter de geraniums, maar neem een voorbeeld aan de dame in dit filmpje:

1 gedachte over “Ouderdomsziekten bestaan NIET”

Plaats een reactie