Zo is Zonnebloemolie Kankerverwekkend

Zonnebloemolie is ongezond en kan kankerverwekkend. werken
Het werkt ontstekingsbevorderend en bij verkeerd gebruik draagt het bij aan kanker, geboorteafwijkingen, verhoogde bloeddruk en meer.
Klinkt heftig? Is het ook. Let me explain:

Bij deze officieel uitsluitsel n.a.v. onderzoek:
http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx

Martin Grootveld, a professor of bioanalytical chemistry and chemical pathology, said that his research showed “a typical meal of fish and chips”, fried in vegetable oil, contained as much as 100 to 200 times more toxic aldehydes than the safe daily limit set by the World Health Organisation.

zonnebloemolie ongezond

 

Concerns over toxic chemicals in heated oils are backed up by separate research from a University of Oxford professor, who claims that the fatty acids in vegetable oils are contributing to other health problems.

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html?WT.mc_id=tmgoff_pq_fb_20150423

Zonnebloemolie ongezond

Al decennia worden we bang gemaakt voor vet.
En als je dan vet gebruikt, wordt aangeraden om verzadigd vet te mijden en vooral plantaardige vetten te gebruiken. Deze zijn onverzadigd en zouden beter zijn.

Zonnebloemolie en het voedingscentrum
En dit is al jaren bekend, maar wordt nog altijd door het voedingscentrum voorgeschreven. Mensen die mij al een tijdje volgen weten inmiddels wel dat het voedingscentrum geen gezond dieet adviseert.
Sterker nog, de Schijf van Vijf draagt sterk bij ondervoeding en gezondheidsklachten.

Ook de meeste diëtisten zullen je aanraden om flink plantaardige olie te gebruiken en weg te blijven bij verzadigde vetten omdat die zo ongezond zouden zijn. De reguliere diëtist helpt je dus aan een voedingspatroon wat je ziek  kan maken.

“People have been telling us how healthy polyunsaturates are in corn oil and sunflower oil. But when you start messing around with them, subjecting them to high amounts of energy in the frying pan or the oven, they undergo a complex series of chemical reactions which results in the accumulation of large amounts of toxic compounds.”

 

The findings are contained in research papers. Prof Grootveld’s team measured levels of “aldehydic lipid oxidation products” (LOPs), produced when oils were heated to varying temperatures. The tests suggested coconut oil produces the lowest levels of aldehydes, and three times more aldehydes were produced when heating corn oil and sunflower oil than butter.”

Plantaardige olie blijkt Ongezond

Juist die onverzadigde vetten worden sneller toxisch en gevaarlijk. De verzadigde vetten zijn beter om te verhitten en hierdoor gezonder.

De onverzadigde oliën zoals mais-en zonnebloemolie zijn rijk aan omega6. Dit bevordert ontstekingen en wanneer je niet genoeg omega3 binnen krijgt kan het bijdragen aan mentale problemen, depressie, leerproblemen en meer. Het gaat om balans!

Zonnebloemolie voor bakken en frituren

Zoals je ziet in de afbeelding gaat het bij hoge temperaturen echt goed mis. 180 graden is sowieso typisch voor frituren en ook veel producten voor in de oven vragen deze temperatuur of hoger.

Wat dacht je bijvoorbeeld van zo’n kant en klare pizza bijvoorbeeld? 200 of meer graden, voorzien van allerlei plantaardige oliën? Ideale manier om een goede portie kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen, net als frituren dus.

Maar ook even lekker wokken in een sissende, spetterende en rokende pan vol olijfolie doet niet veel goeds.

Naast het zelf bakken en frituren in plantaardige olie, worden ook bijna alle kant-en-klare voedingsproducten uit de supermarkt gemaakt met plantaardige olie. Ook je mayo, dressing, worsten,sauzen, soepen, vlees, beleg etc(!)

Kijk eens op de verpakking van producten die je eet of er iets in zit van:

  • plantaardige olie( ën)
  • zonnebloem olie
  • mais olie
  • en andere varianten

Zoja, dan zitten hier ook die kankerverwekkende verbindingen in en natuurlijk werken deze producten ontstekingsbevorderend.

“Health concerns linked to the toxic by-products include heart disease; cancer; “malformations” during pregnancy; inflammation; risk of ulcers and a rise in blood pressure”

Je leest het goed.
De giftige stoffen die vrijkomen bij bakken en frituren in zonnebloem olie, maïs olie en zelfs olijfolie kunnen bijdragen aan:

  • kanker
  • geboorte afwijkingen bij je kindje
  • ontstekingen
  • verhoogde bloeddruk
  • zweren

Laat ongezonde zonnebloem olie weg

Mijn advies?
Doe iemand een plezier en deel dit bericht even als je iemand kent die maar al te  graag bakt/braad/frituurt in zonnebloem olie, olijfolie,maïsolie of andere olie die flink spettert (en rookt) tijdens het verhitten.

Waarschijnlijk hebben ze geen idee hoe ongezond het is.

Concreet:
Bak in vetten die solide zijn bij kamertemperatuur zoals kokosolie, ghee en ECHTE roomboter.  Zo’n blok. Geen vloeibare nepboters.

Zijn alle plantaardige olieën slecht?
Nee.

Gebruik olijfolie of avocado-olie bijvoorbeeld als dressing over je sla.
Maar dan wel KOUD dus.

Plaats een reactie